1821965

Αναμφίβολα οι δηλώσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group Γ. Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανησύχησαν την Αθήνα καθώς το Μαξίμου υποστηρίζει ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσουν στην «πρώτη αξιολόγηση» του προγράμματος και στην εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ ήρθαν λίγες ώρες αργότερα από τη συμφωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τις εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που πιστώθηκε ως νίκη της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στην εσωτερική διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς φορείς, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες εμφανίζουν τους εταίρους να αντιδρούν στην ενδεχόμενη επιβάρυνση των εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την «υπόγεια» σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τις διαφωνίες των δύο πλευρών όσον αφορά την πορεία προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε ότι από την ελληνική πλευρά θα τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση, τα οποία – σύμφωνα με την ελληνική πλευρά – είναι: το ασφαλιστικό, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Το ίδιο στέλεχος τόνιζε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει απώλειες στο ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι η συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και οι διορθώσεις σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κυρίως στα «μπλοκάκια», ανοίγουν τον δρόμο για ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμφωνία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

 

Τα σημεία τριβής

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως μεταφέροντας τις προθέσεις του σκληρού πυρήνα των Βρυξελλών για το ελληνικό ζήτημα με την δήλωσή του έθεσε επί τάπητος τα βασικά σημεία της διαφωνίας μεταξύ εταίρων και Αθήνας που αφορούν:

Τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα: οι δανειστές διαμηνύουν στην Αθήνα ότι το ΔΝΤ όχι μόνο πρέπει να συμμετέχει αλλά και να καταβάλει χρήματα για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας στις πρόσφατες «διαρροές» της ελληνικής κυβέρνησης που εξέφραζαν την πεποίθηση ότι πρέπει να αποχωρήσει το Ταμείο από την Ελλάδα.

Τη δημιουργία του υπερ-Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην τελευταία δήλωση που έκανε για την Ελλάδα πριν από μερικές βδομάδες τόνισε την υποχρέωση για τη σύσταση του Ταμείου. Η σύσταση του νέου υπερ-Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο υπολογισμός της τρύπας στον προϋπολογισμό του 2016. Οι εταίροι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα ύψους 850 εκ. ευρώ για τη χρονιά που διανύουμε προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% όπως έχει συμφωνηθεί. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υστέρηση στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο προϋπολογισμός αλλά το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει πακέτο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που θα περιλαμβάνουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών. Εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός Ευκ. Τσακαλώτος είχε προετοιμάσει για πιέσεις των εταίρων με στόχο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2016.

Σε αυτόν τον Γολγοθά των μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό αποτελεί μόνο το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή στην περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν σημαντικές αλλαγές στην ελληνική πρόταση.

Με στόχο να διαμορφωθεί ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, το Μαξίμου υιοθέτησε τις προτάσεις των βουλευτών του κόμματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον αν. υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Παράλληλα, το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ , βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι όποιες διαφωνίες βουλευτών.

Όλα συντείνουν στο συμπέρασμα ότι προμηνύεται μία έκρυθμη πολιτικά και διαπραγματευτικά περίοδος τους επόμενους μήνες και μέχρι το καλοκαίρι, καθώς όσο σκληραίνει το παιχνίδι εκ μέρους των δανειστών τόσο εντονότερες θα καταστούν οι έξωθεν πιέσεις για τον σχηματισμό ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχηματισμού υπό μορφή οικουμενικής κυβέρνησης.